Njega spomenika u Njemačkom Carstvu

  • 19,91€ 150,00kn

Spisi i rasprave o spomenicima i starim gradovima od 1900. do 1909.Njega spomenika u Njemačkom Carstvu - Ova antologija donosi ključne tekstove iz teorije konzervatorskoga djelovanja u Njemačkoj s početka 20.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 19,91€

Dostupnost: Dostupno

Nakladnik:  UPI2M BOOKS


Ova antologija donosi ključne tekstove iz teorije konzervatorskoga djelovanja u Njemačkoj s početka 20. stoljeća. Odabrani su tekstovi najglasovitijih pisaca o konzervatorskim problemima u njemačkom govornom području u to doba. Njihova glasovitost je prije 1914. godine prešla granice Njemačkoga Carstva jer se zasnivala na inovativnosti, širini razmatranja i rješenjima koje su ponudili. Iako nije riječ o spisima koji na eksplicitan način problematiziraju političku zbilju te države, odabrane rasprave o arhitekturi, sudbini starih gradova i njezi spomenika podrazumijevale su uključivanje sve većega broja građanstva pa se ne mogu razmatrati isključivo unutar proučavanja estetike starih ambijenata i povijesti umjetnosti.
Riječ je o arhitektima, povjesničarima umjetnosti, stilskim restauratorima i konzervatorima, urbanistima, teoretičarima gradogradnje i upraviteljima gradova poput Paula Tornowa, Corneliusa Gurlitta, Georga Dehia, Hermanna Muthesiusa, Josefa Stübbena, Georga Hagera, Paula Clemena, Konrada Langea i Charlesa Bulsa. Rasprave koje su objavili i stajališta koja su ponudili na zajedničkim stručnim okupljanjima, takozvanim Danima njege spomenika, promijenili su temeljne postavke njemačkog, a postupno i europskog konzerviranja kulturne baštine. Jedan od tekstova, Gurlittovo Osnivanje gradova, zasniva se na predavanju koje je taj glasoviti učenjak održao u Zagrebu. Tekstovi su nanovo postali aktualni u suvremenoj Njemačkoj, a uz napomene i uredničke komentare, postat će vrijedna građa i za studente povijesti umjetnosti, arhitekture, konzerviranja i restauriranja ali i afirmirane stručnjake u zaštiti kulturne baštine, projektante, urbaniste u našoj zemlji.
Godina izdanja 2019