Predarhitektura - Pogled na prapočela arhitekture

  • 26,41€ 199,00kn

Predarhitektura - Pogled na prapočela arhitekture - … Knjiga je pokušaj autorova zaokruživanja istraživačkog projekta pronicanja u temelje znanja i vještina koje su prethodile spektakularnom rađanju arhitektonskog stvaralaštva modernog čovjeka.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 26,41€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Zvonko Pađan

Nakladnik:  ŠKOLSKA KNJIGA


… Knjiga je pokušaj autorova zaokruživanja istraživačkog projekta pronicanja u temelje znanja i vještina koje su prethodile spektakularnom rađanju arhitektonskog stvaralaštva modernog čovjeka.
… Cilj Pađanova djela jeprepoznavanje dostignuća pradavnih ljudi u graditeljstvu i njihovo objedinjavanje u sustavni prikaz.
Pogovor je autorov zaključni osvrt u kojemu sažeto konstatira kako je svojim uratkom nastojao približiti svijet postanka i svijet razvoja arhitektonskogstvaralaštva koji je mjerljiv iz perspektive stotina tisućljeća. Autor drži kako je pračovjek tvorac temelja arhitekture i, općenito, arhitektonskog stvaralaštva, ali o njegovim starim znanjima i vještinama zasada, ne postoje materijalni dokazi. U tom sesmislu valja koristiti i logičnim rekonstrukcijama.
Knjiga je zanimljiva i stoga što se u njoj obrađuju dva naoko oprečna aspekta – strukturalni pristup i filozofija života. Osnovna je autorova nakana pokazati dubinsku povezanost ljudskoga umjetničkog izričaja (jezika graditeljstva) i temeljnih ljudskih egzistencijalnih prava, upućujući na njihovu zajedničku univerzalnost – traganje za prvim zaklonima i njihovim postupnim preslikavanjem u raznim inačicama u prostoru.
Godina izdanja 2007
Broj stranica 168
Uvez Tvrdi