Nietzsche

  • 10,49€ 79,00kn

Nietzsche - Više od stoljeća nakon smrti Nietzscheov »lik i djelo« i dalje su itekako intrigantni i interesantni, a popularnost kao da mu ne prestaje rasti.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 10,49€

Dostupnost: Rasprodano

Autor: Stefan Zweig

Nakladnik:  ŠARENI DUĆAN


Više od stoljeća nakon smrti Nietzscheov »lik i djelo« i dalje su itekako intrigantni i interesantni, a popularnost kao da mu ne prestaje rasti. Samo u posljednjih desetak godina objavljeno je više od 500 monografija o njemu i njegovu djelu, no Zweigov esej iz 1925. godine ostaje poglavlje za sebe; on slavi dubinu, višeznačnost i hrabrost Nietzscheove misli. Zweig je filozofovoj »borbi s demonom« posvetio potresne stranice koje nadaleko prekoračuju razinu pukog psihološkog portreta i koje nam otkrivaju najdublju povezanost osobnog i misaonog na Nietzscheovu duhovnom putu.
»Moj je glavni interes uvijek bio psihološko crtanje ličnosti i njihovih sudbina. To me je i potaknulo da pišem eseje i biografske rasprave o poznatim glazbenicima, slikarima i znanstvenicima.« Tako jedan od najboljih i najpopularnijih pisaca svoga doba Stefan Zweig u autobiografskoj skici »pravda« ovu biografsku skicu o genijalnom filozofu, o kojem piše: »Ni jedan svetac na stupu nije bio tako napušten, jer ti fanatici svoje vjere imaju još svojega Boga čija sjena obitava u njihovoj kolibi i pada s njihova stupa, ali on, 'božji ubojica', nema više ni boga ni ljudi... Nikada u svim tim dugim nomadskim godinama vedar počinak u živahnom prijateljskom krugu, nikada noću toplo nago žensko tijelo uz njegovo, nikada jutarnje rumenilo slave nakon
tisuću crnih noći šutljiva rada!

Godina izdanja 2015