Civilizacija spektakla

  • 18,00€ 135,62kn

Civilizacija spektakla - Kultura je u prošlosti bila svojevrsna vitalna svijest koja je neprestano pomlađivala i oživljavala svakodnevnu stvarnost, a danas je ponajviše mehanizam razbibrige i zabave.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 18,00€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Mario Vargas Llosa

Nakladnik:  VUKOVIĆ I RUNJIĆ


Kultura je u prošlosti bila svojevrsna vitalna svijest koja je neprestano pomlađivala i oživljavala svakodnevnu stvarnost, a danas je ponajviše mehanizam razbibrige i zabave. Knjiga eseja Civilizacija spektakla propituje tu preobrazbu potvrđujući pritom kako Mario Vargas Llosa nije tek jedan od najboljih romanopisaca današnjice, već i jedan od najgorljivijih društvenih kritičara.

Pozivajući se na Eliotov esej “Bilješke prema definiciji kulture” kao polazište svojih razmatranja, Vargas Llosa prati srozavanje pojma kulture, osobito žaleći za nestankom lika intelektualca: veći dio dvadesetog stoljeća književnici i književnice vodili su političke, estetske i moralne razgovore, a danas su gotovo nestali iz javnog diskursa. Ova je knjiga nezaobilazna lektira: nobelovac bez dlake na jeziku daje oštru, ali suštinsku kritiku našeg vremena.

“Provokativna zbirka eseja o brzom propadanju intelektualnog života, koja uspijeva u dvostrukom podvigu bacanja svjetla i širenja tame… Pa ipak, pred kraj ovih inteligentnih, prodornih, rigoroznih, ali sporadično žalosnih eseja možemo otkriti tračak nade.”
—Malcolm Forbes, The New Criterion

Godina izdanja 2023
Broj stranica 192
Uvez Meki