Čemu sociologija?

  • 13,27€ 100,00kn

Čemu sociologija? - U izdanju TIM pressa objavljena je knjiga Čemu sociologija? Razgovori s Michaelom Hviidom Jacobsenom i Keithom Testerom.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 13,27€

Dostupnost: Rasprodano

Autor: Zygmunt Bauman

Nakladnik:  TIM PRESS


U izdanju TIM pressa objavljena je knjiga Čemu sociologija? Razgovori s Michaelom Hviidom Jacobsenom i Keithom Testerom. Riječ je o četiri razgovora vođena sa Zygmuntom Baumanom kojima su pridodani odgovori na dodatno postavljena pitanja, dodatne bilješke i ulomci iz tekstova koje je Bauman objavio na manje dostupnim tržištima.

"U našem sve individualiziranijem, fluidnom modernom društvu, u kojem se rješenje društveno stvorenih problema neumoljivo prebacuje s nositelja moći na ramena pojedinaca, sociologija ipak ima priliku (iako, priznajem, ne mnogo više od toga!) preoblikovati se u društvo i tehnologiju slobode: to jest, pružiti načine i sredstva putem kojih se pojedinci dekreta, ili pojedinci de jure, u ovim fluidnim modernim vremenima, mogu uzdići do statusa pojedinaca izbora, ili pojedinaca de facto. Ovo je, uporno ponavljam, prilika – iako smatram da je ujedno, ili čak primarno, i naša moralna obveza: zadaća čije izvršenje sociologija duguje ljudima našeg doba. No, da bi časno izvršila tu moralnu obvezu, sociologija se danas mora uključiti u otvoreni dijalog sa svakodnevnim iskustvom tih ljudi. Prakticiranje sociologije očito nije recept za postizanje velikog bogatstva, kao ni za bezbrižan život. Najviše što se njome može postići (no, nipošto zbog toga ne treba podcjenjivati ili umanjivati njezinu važnost!) jest ispunjen život – zadovoljstvo koje pruža dobro obavljen posao koji za cilj ima ostaviti svijetu, tom zajedničkom staništu ljudi, okolnosti koje su nešto bolje (a nikako lošije) od onih koje su postojale kada smo sa svojim radom započinjali." Zygmunt Bauman

"Čemu sociologija?" pitanje je koje se često postavlja i nad kojim mnogi dvoje. U vrijeme raširenog nepovjerenja u vrijednost sociologije i društvenih znanosti općenito, ova kratka knjiga jednog od vodećih svjetskih mislilaca nudi angažirane, zanimljive i važne argumente o potrebi za sociologijom.

U nizu razgovora Zygmunt Bauman objašnjava važnost sociologije u tumačenju punine ljudskog života. No, sociologija koju on zagovara interpretira "svrhu" kao nešto više od ekonomskog uspjeha i znanje kao nešto više od sakupljanja činjenica. Bauman snažno zagovara prakticiranje sociologije kao trajnog dijaloga s ljudskim iskustvom pozivajući nas na taj način na preispitivanje zdrave logike naših svakodnevnih života. Autor također iznosi načela koja formiraju njegov rad te koja se odražavaju na njegov život i karujeru, kao i na ulogu sociologije u suvremenom, fluidno modernom društvu.

Baumanova knjiga stoji kao svjedočanstvo njegova vjerovanja u trajnu relevantnost sociologije. Istovremeno ona je i poziv svima nama da počnemo preispitivati svijet u kojem živimo, odnosno da se transformiramo iz žrtve okolnosti u krojača vlastite povijesti jer, na kraju dana, upravo je to svrha ove društvene discipline.

Godina izdanja 2015