Drugi

  • 8,63€ 65,00kn

Drugi - Buran životni put učenja i putovanja jednoga od najvećih imena suvremene poljske književne scene objedinjen je u ovoj zbirci njegovih javnih predavanja održanih u Grazu, Beču i Krakovu.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 8,63€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Ryszard Kapuscinski

Nakladnik:  TIM PRESS


Buran životni put učenja i putovanja jednoga od najvećih imena suvremene poljske književne scene objedinjen je u ovoj zbirci njegovih javnih predavanja održanih u Grazu, Beču i Krakovu. Ryszard Kapuściński u svome osebujnom istraživačkom novinarsko-književnom stilu kulturološki, povjesničarski i antropološki raspravlja o zapadnjačkom pristupu Drugome. Istražujući što znači biti Europljanin ili neeuropljanin, biti kolonizator ili koloniziran, prihvaćen i cijenjen ili pak stranac i prijetnja, autor preispituje pitanje identiteta i njegove vrijednosti te odnos prema onome vanjskom, nepripadajućem, Drugom i drukčijem. Kapuścińskijeva iskustva i uvidi pokazuju nam kako, čak i nakon dugog puta od antike, preko prosvjetiteljstva i kolonijalizma pa sve do danas, razvijena zapadna misao još dijeli i brani ono vlastito i poznato od svega nepoznatoga, različitoga, pa stoga sumnjivoga i prijetećega.

Nacionalizam, kao i rasizam, instrument je identifikacije i klasifikacije koji moj Drugi koristi u svim prilikama. Grub je to i primitivan instrument, površan i plitak pogled na Drugoga. Za nacionalista, Drugi ima jednu jedinu karakteristiku – pripadnost naciji. Nije važno je li netko mlad ili star, pametan ili glup, dobar ili zao, važno je samo jedno: je li Armenac ili Turčin, Englez ili Irac, Marokanac ili Alžirac. Kada živim u svijetu gorljivih nacionalista, nemam ime, nemam zanimanje, nemam dob. Opasno, ali istovremeno i temeljno obilježje nacionalizma mržnja je prema Drugima. Količina te mržnje varira, ali ona je prisutna uvijek.
Ryszard Kapuściński

Godina izdanja 2021