Eristička dijalektika - Kako pobjeđivati u raspravama

  • 7,30€ 55,00kn

Eristička dijalektika - Kako pobjeđivati u raspravama - Tekst u ovoj knjizi iz Schopenhauerove je ostavštine i po svemu sudeći trebao je biti predložak za predavanja.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 7,30€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Arthur Schopenhauer

Nakladnik:  TIM PRESS


Tekst u ovoj knjizi iz Schopenhauerove je ostavštine i po svemu sudeći trebao je biti predložak za predavanja. Međutim znamo da je jedino predavanje koje je Schopenhauer održao ono kojim je stekao pravo da predaje kao privatni docent na Berlinskom sveučilištu. Predavanja nakon toga dugo najavljuje, no na tome je i ostalo.

Eristička dijalektika tiskana je i čitana uglavnom zbog manifestnoga sadržaja, zbog uputa kako spretno argumentirati i pobjeđivati u raspravama, savjeta kakve zahvate možemo primijeniti, što, naravno, mnoge privlači. Upute o tome kakvim se zahvatima služiti nisu izlaganje filozofskih istina, dapače, Schopenhauer više puta naglašava da istinitost ili neistinitost nekoga stava nije ono čime se bavi, već je riječ isključivo o učinkovitosti zahvata. Upute za argumentiranje nisu upute za plošni svijet nadmetanja, nego tek isticanje jednog mogućeg pristupa korištenju razuma.
Nadežda Čačinovič

Godina izdanja 2019