Kratka rasprava o unutarnjem životu

  • 15,26€ 115,00kn

Kratka rasprava o unutarnjem životu - Od svih mojih knjiga o filozofiji i duhovnosti, ova je zasigurno najpristupačnija, ali vjerojatno i nakorisnija.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 15,26€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Frederic Lenoir

Nakladnik:  TIM PRESS


"Od svih mojih knjiga o filozofiji i duhovnosti, ova je zasigurno najpristupačnija, ali vjerojatno i nakorisnija. Kroz nju ne pokušavam prenijeti teorijsko znanje, već praktično, koje je puno bitnije: kako živjeti dobar, sretan život u harmoniji sa samim sobom i s drugima. Što u ovoj knjizi jednostavnim riječima i primjerima iznosim, kao u razgovoru s prijateljem, je rezultat tridesetogodišnjeg istraživanja i eksperimenata. Moje svjedočenje ne bi imalo nikakve težine da nije potkrijepljeno filozofijom velikih mudraca koji su obilježili moj život: Buda, Konfucije, Sokrat, Aristotel, Epikur, Epiktet, Isus, Montaigne, Spinoza, Schopenhauer, Levinas i drugi.
Postojanje je činjenica, življenje je umjetnost. Bit je života put od neznanja k znanju, od straha k ljubavlju.
Dodat ću još nešto važno, nešto što u ovoj kratkoj raspravi možda nisam dovoljno naglasio. Kao što kaže Spinoza u Etici, u biti samoga života i bitka postoji duboka radost. Radost je tu, a mi moramo naučiti da je vidimo, prihvatimo, dopustimo joj da se pojavi. Psihološki ili filozofski rad pomaže u otklanjanju prepreka koje često sprečavaju naviranje radosti. Upravo zato što smo tu radost okusili, pa makar i samo na trenutak, istinski ćemo se uključiti u traganje za istinom, dobrotom, ljepotom. I upravo zato što ćemo je sve češće kušati, ovo će traganje za mudrošću i dalje rasti. Isto onako kao što učimo voljeti zato što smo okusili ljubav, tako ćemo, upravo zato što smo okusili blaženstvo, poželjeti napredovati u kreposti. K odricanju vodi radost, a ne obratno."


Frédéric Lenoir (1962.) francuski je filozof, sociolog i povjesničar religija. Doktorirao je na Školi visokih studija društvenih znanosti (EHESS) i znanstveni je suradnik u Centru za interdisciplinarne religijske studije u Parizu. Od 2004. urednik je časopisa Le Monde des religions. Objavio je tridesetak knjiga koje su prevedene na više od dvadeset jezika. Najpoznatija su mu djela: Krist filozof (2007.), Kratka rasprava o povijesti religija (2008.), Kako je Isus postao Bog (2010.), Kratka rasprava o unutarnjem životu (2010.), Bog (2011.), Duša svijeta (2012.) i O sreći. Filozofsko putovanje (2013.).

Godina izdanja 2015