S onu stranu dječjih kolica - Pogled iz drugog kuta na majčinstvo i opčinjenost njime

  • 11,95€ 90,00kn

S onu stranu dječjih kolica - Pogled iz drugog kuta na majčinstvo i opčinjenost njime - Majčinstvo se smatra najvećom srećom i najvažnijim poslanjem u životu žene.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 11,95€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Lucie Joubert

Nakladnik:  ARTRESOR


Majčinstvo se smatra najvećom srećom i najvažnijim poslanjem u životu žene. U svom eseju S onu stranu dječjih kolica kanadska književnica Lucie Joubert razmatra društvenu recepciju odluke žena da ne rode i nemaju djecu. Ne zato što ne mogu, nego zato što to ne žele. Valjanost takvog životnog izbora rijetko nailazi na razumijevanje i prihvaćanje. Ženu koja svoje životno poslanje odbija, ili u njemu ne uživa, najčešće dočekuju sumnjičava ispitivanja, kritike, a često i žestoke osude.

Odluka o imanju ili neimanju djeteta osobna je, intimna, no na različite je načine preispituju svi, počevši od žene same, njene obitelji i prijatelja, do radnog okruženja, medija i politike. Ničim ne osporavajući izbor žena koje se odlučuju za majčinstvo, Lucie Joubert ukazuje na mogućnost, postojanje i legitimnost životnog izbora koji svjesno ne uključuje imanje djece te na posljedice takve životne odluke na privatnoj i društvenoj razini. Pišući iz osobnog iskustva, Lucie Joubert analizira i širi kontekst: organizirane pritiske, problem identiteta, feminističke pristupe te suptilne i izravne metode stvaranja društvenog diskursa koji utječe na životni izbor djevojaka i žena.

Godina izdanja 2014