Legitimnost, vlast i ideologija

  • 23,23€ 175,00kn

Legitimnost, vlast i ideologija - Studija Legitimnost, vlast i ideologija rezultat je autorova dugogodišnjeg bavljenja fenomenom legitimnosti političkih poredaka i institucija, s osobitim naglaskom na fenomen karizmatskog oblika legitimnosti.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 23,23€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Robert Blažević

Nakladnik:  TIM PRESS


Studija Legitimnost, vlast i ideologija rezultat je autorova dugogodišnjeg bavljenja fenomenom legitimnosti političkih poredaka i institucija, s osobitim naglaskom na fenomen karizmatskog oblika legitimnosti. U prvom dijelu ove studije obrađeni su ključni pojmovi ‒ vlast, moć, ideologija i pojam legitimnosti (i mijenjanje osnove legitimnosti kroz povijest). Tematizirano je Weberovo shvaćanje legitimnosti, ali i shvaćanja niza istaknutih teoretičara koji, na neki način, simboliziraju postveberijanska shvaćanja legitimnosti. U njezinu drugom dijelu izložen je problem legitimnosti empirijskih političkih poredaka: liberalno-demokratskih, nacističkog u Njemačkoj, staljinističkih/socijalističkih poredaka i, konačno, postsocijalističkih, kao i način na koji su dobivali masovnu potporu podanika/građana. Uz navedeno, autor se osvrće i na legitimacijske probleme političkih poredaka nastalih raspadom socijalističke Jugoslavije, ponajprije Hrvatske i Srbije.

Teme ovog djela relevantne su i u pogledu krize liberalne demokracije i populizma s kojim je primorana suočiti se, stoga će ono, s obzirom na aktualnost tema kojima se bavi, zainteresirati ne samo stručnjake nego i širu javnost.

Godina izdanja 2020