Uspon i pad elita - Primjena teoretske sociologije

  • 10,87€ 81,90kn

Uspon i pad elita - Primjena teoretske sociologije - Temeljni argumenti teorije cirkulacije elita su:Događaju se cikličke promjene sentimenata (vrijednosti, vjerovanja i pogleda na svijet) kod ekonomskih i političkih elita kao i među ne-elitom.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 10,87€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Vilfredo Pareto

Nakladnik:  FENIKS KNJIGA


Temeljni argumenti teorije cirkulacije elita su:

Događaju se cikličke promjene sentimenata (vrijednosti, vjerovanja i pogleda na svijet) kod ekonomskih i političkih elita kao i među ne-elitom.

U svakom razdoblju političkim procesima dominiraju elite. U smislu sentimenata te elite su lavovi ili lisice

U svakom razdoblju i ekonomski procesi su pod dominacijom elite. U smislu sentimenata elite su rentijeri ili spekulatori.

Elite regrutiraju slične sebi, a isključuju one koji ne dijele njihove sentimente. Rezultat je da tijekom vremena elite postaju homogene.

Homogene elite ranjive su i mogu biti oborene od onih koji su njihova suprotnost. Lavovi i rentijeri bivaju zamijenjeni lisicama i spekulatorima i obrnuto.

Brzina kojom promjene nastaju je funkcija: a) do koje mjere elite postaju eksploatatorske i b) umijeća kojom elite rabe silu, kooptaciju i propagandu.

Kako ne-elite bivaju otuđene eksploatatorskim aktivnostima, njihovo otuđenje stvara pritisak koji onda prelazi kapacitet elita da primjenjuju silu, te je u konačnici rezultat zamjena jedne vrste elite drugom.

Ciklusi promjena elita u korelaciju su s ekonomskim ciklusima.

Ciklusi ideoloških vjerovanja – od konzervativnog do liberalnog također odgovaraju tim ciklusima.

Godina izdanja 2011