Srednjovjekovna Dubica - Orisi grada na obalama rijeke Une

  • 25,00€ 188,36kn

Srednjovjekovna Dubica - Orisi grada na obalama rijeke Une - Ova monografija obrađuje niz pitanja vezanih uz povijest Dubice, urbane aglomeracije koja se u srednjem vijeku prostirala na području današnjih naselja Hrvatske i Kozarske Dubice.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 25,00€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Hrvoje Kekez , Krešimir Regan

Nakladnik:  NAKLADA BREZA


Ova monografija obrađuje niz pitanja vezanih uz povijest Dubice, urbane aglomeracije koja se u srednjem vijeku prostirala na području današnjih naselja Hrvatske i Kozarske Dubice. Opisuje se njezin smještaj i prometna povezanost te daje pregled njezine povijesti od 13. do početka 16. stoljeća ukazujući na utjecaj crkvenih redova (templara, ivanovaca i pavlina), kao i pojedinih velikaša i članova vladajuće kuće te pojave Osmanlija na njezin razvoj. U monografiji je obrađena dubička utvrda, njezin izgled i smještaj, topografija dubičke urbane
aglomeracije, kao i gradokmetovi tamošnje utvrde i stanovništvo dubičkog naselja, njegov pravni položaj i struktura tamošnjeg društva te gospodarska djelatnost stanovnika Dubice. Osim što donosi cjelovit prikaz povijesti srednjovjekovne Dubice monografija proširuje i naše spoznaje o donjem Pounju u srednjem vijeku, pruža podatke važne za istraživanje različitih aspekata srednjovjekovne povijesti hrvatskih zemalja u cjelini, a može poslužiti i kao poticaj za nastanak sličnih djela posvećenih drugim gradskim naseljima u razdoblju srednjega vijeka.
Godina izdanja 2022
Broj stranica 262
Uvez Meki