Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje

  • 33,05€ 249,00kn

Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje - Žudite li otputovati u neki drugi svijet i ondje se skriti? Ako je Vaš odgovor potvrdan, Svjetovi J.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 33,05€

Dostupnost: Dostupno

Autor: John Garth

Nakladnik:  LUMEN


Žudite li otputovati u neki drugi svijet i ondje se skriti? Ako je Vaš odgovor potvrdan, Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje prava je knjiga za Vas. Ova će Vam fascinantna i raskošno opremljena monografija otkriti sve tajne o krajolicima, gradovima i arhitekturi koji su Tolkiena nadahnjivali tijekom njegova cjeloživotnog stvaranja Međuzemlja.
– Elizabeth Hand, The Washington Post

U svojoj novoj knjizi ugledni tolkinolog John Garth proučava mjesta koja su nadahnula J. R. R. Tolkiena, autora Gospodara prstenova, u stvaranju Međuzemlja.
Ova je monografija opremljena s više od stotine likovnih priloga, među kojima se ističu Tolkienove ilustracije, zemljovidi, arhivske i moderne fotografije.
Mjesta koja su J. R. R. Tolkiena nadahnula prostiru se diljem Velike Britanije – ponajviše u Tolkienovim najdražim krajevima, Zapadnom Midlandsu i Oxfordu – ali i širom drugih zemalja na svim stranama svijeta. John Garth prati Tolkienove stope i podastire stvarne predloške koji su iznjedrili Hobitovac, vilenjačku dolinu Razdol, Svjetlucave pećine Helmove gudure i mnoge druge krajeve Međuzemlja, od planina i šuma do rijeka, jezera i obala.

John Garth, jedan od najvećih poznavatelja književne ostavštine J. R. R. Tolkiena, u ovoj nas raskošno opremljenoj i znalački napisanoj monografiji vodi na uzbudljivo putovanje svijetom koji je velikana svjetske književnosti nadahnuo i svijetom koji je taj velikan stvorio. I ne samo to, John Garth raskrinkao je česte zablude o Tolkienovim nadahnućima za stvaranje Međuzemlja te iznio čvrste argumente za svoja nova otkrića i razotkrio tijesnu vezu između autorovih putovanja, njegove goleme erudicije i raznolike pročitane lektire.
U nekoliko tematskih cjelina monografija Svjetovi J. R. R. Tolkiena upoznaje nas s književnom ostavštinom i bogatim životom te nepresušnom maštom tog oxfordskog profesora, jednog od najčitanijih pisaca na svijetu te najuglednijeg filologa druge polovice 20. stoljeća.

Ova je monografija blago za obožavatelje Tolkienovih djela. No, ona nije samo pregled piščevih nadahnuća. Ona je prozor u njegovu dušu i prikaz razdoblja u kojemu je živio. Tolkienova nadahnuća zapravo su priča o njegovoj predanosti, nepokolebljivosti, znatiželji i nezadrživoj mašti. Priča je to koja nadahnjuje.
 
Godina izdanja 2022
Broj stranica 208
Uvez Tvrdi