Tumačenje romana

  • 12,61€ 95,00kn

Tumačenje romana - Proučavanje književnosti ne svodi se na nizanje biografskih i faktografskih podataka o piscima i njihovima djelima, već bi moralo omogućiti svladavanje vještine čitanja romana odnosno razvijanje čitateljske kompetencije.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 12,61€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Gajo Peleš

Nakladnik:  ARTRESOR


Proučavanje književnosti ne svodi se na nizanje biografskih i faktografskih podataka o piscima i njihovima djelima, već bi moralo omogućiti svladavanje vještine čitanja romana odnosno razvijanje čitateljske kompetencije. Da bi razumijevanje i interpretacija književnog teksta bili smisleni, potrebno je moći uroniti u tekst i razaznati kako je on sačinjen, po čemu je umjetnički djelotvoran, koja su njegova značenja i kakav je njegov vlastiti, točno omeđeni književni univerzum.

Gajo Peleš shvaća roman kao strukturu koja se sastoji od dviju supstruktura: sintaktičke (izražajni sklop, tj. forma izraza) i semantičke (značenjski sklop, tj. forma sadržaja). Tim se dvjema neraskidivo povezanim razinama pridodaje i treća – pragmatička, porabna razina, koja se uspostavlja u čitateljskome činu. Pri razmatranju sintaktičke razine uvelike su uključene i spoznaje iz suvremene naratologije, semantička se razina znatno oslanja na modalnu logiku te na Leibnizov pojam mogućega svijeta, a pragmatička se razina koristi iskustvima suvremene hermeneutike i teorije recepcije. Tako se nekoliko teoretskih pristupa objedinjuje u jedinstveni model analize fabularnih tekstova.

Taj se model primjenjuje pri analizi šezdesetak književnih djela iz hrvatske i svjetske književnosti, a pojedini su teoretski problemi često shematski prikazani. Knjizi je pridodana bibliografija, te kazalo pisaca, naslova književnih djela i pojmova.

Godina izdanja 1999