U carevoj misiji ili sto godina čudnovatih nezgoda

  • 39,82€ 300,00kn

U carevoj misiji ili sto godina čudnovatih nezgoda - Roman Čudnovate zgode Šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić nije samo najpoznatije djelo u hrvatskoj dječjoj književnosti, nego i najpopularniji hrvatski roman uopće i kultno djelo nacionalne književnost

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 39,82€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Berislav Majhut

Nakladnik:  ARTRESOR


Roman Čudnovate zgode Šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić nije samo najpoznatije djelo u hrvatskoj dječjoj književnosti, nego i najpopularniji hrvatski roman uopće i kultno djelo nacionalne književnosti i kulture. Prvi put je objavljen prije više od sto godina, a od 1913. do danas pojavio se u više od 190 izdanja. Nije to, dakle, staro i zaboravljeno pa nanovo otkriveno djelo, nego knjiga koja kontinuirano živi među čitateljima i svaki je naraštaj rado čita.

No, usprkos sveopćoj popularnosti i pozitivnoj kritičkoj recepciji, gotovo su posve nepoznati uvjeti u kojima je Šegrt Hlapić napisan te s kojim se sve preprekama autorica susretala u nastojanju da ga objavi u izvornom obliku. Naime, već su prva izdanja sadržavala više od 1500 izmjena originalnog teksta Ivane Brlić-Mažuranić.

Knjiga U carevoj misiji ili sto godina čudnovatih nezgoda Berislava Majhuta rezultat je opsežnog kritičkog istraživanja nastanka Šegrta Hlapića, istraživanja koje je Hlapića oslobodilo balasta i falsifikata mnogih nakladnika, urednika i lektora te je omogućilo da se približimo izvornom obliku romana i da promijenimo ključ dosadašnjih čitanja. Majhut razmatra literarne, povijesne, estetske, sociološke i političke aspekte vezane uz nastanak i utjecaj Šegrta Hlapića, a knjiga se temelji na pismima i bilješkama Ivane Brlić-Mažuranić, brojnim izdanjima njezina romana, obradi Šegrta Hlapića u znanstvenoj i stručnoj literaturi te odjecima u dnevnom tisku, društvenom životu i kolektivnoj svijesti.

Premda je u istraživanju građe primijenjena znanstvena metodologija, knjiga će biti dobrodošla svima koji proučavaju djelo Ivane Brlić-Mažuranić, dječju književnost, kulturnu povijest i povijest – ne samo hrvatske – književnosti.

Godina izdanja 2016