U pošti i oko nje

  • 21,10€ 159,00kn

U pošti i oko nje - To je završni dio autorove biografije, započete životnom pričom iz njegova djetinjstva Smij kroz suze.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 21,10€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Ivan Kovačić

Nakladnik:  V.B.Z.


To je završni dio autorove biografije, započete životnom pričom iz njegova djetinjstva Smij kroz suze. Biografija je nastavljena zapisima iz Prvog svjetskog rata i zarobljeništva u Italiji. Za razliku od ratnih zapisa u kojima je Kovačić koristio standardni jezik, djelo je napisano je splitskom čakavštinom. Nastalo je u periodu u kojem je autor radio najprije kao poštar, a potom kao ekonom poštanskog restorana u Splitu.

Kroničarevo kritičko pero oslikava i događaje u splitskoj pošti tih godina pa se može smatrati i svojevrsnom poviješću pošte tog perioda. Tekst obiluje tipičnim humorom kojim se predstavio već u svojoj najpoznatijoj knjizi Smij kroz suze. Prema njegovu iskazu, poslužio je i kao kvas književniku Miljenku Smoji za njegovo književno stvaralaštvo. U ovom je djelu jezik Ivana Kovačića neobično živopisan i zanimljiv. Nastao na razmeđu različitih kultura i državnih tvorevina sadrži veliko bogatstvo ne samo starih hrvatskih izraza nego i brojnih romanizama, germanizama i turcizama koji su se u to vrijeme mogli čuti u Splitu.

Godina izdanja 2021
Broj stranica 256
Uvez Meki