Riječi - Časopis za književnost, kulturu i znanost 1-3 / 2008

  • 5,31€ 40,00kn

Stanje: RabljenoRiječi - Časopis za književnost, kulturu i znanost 1-3 / 2008 - O hrvatskoj prozi na početku novog tisućljeća u samu uvodu promišlja Jagna Pogačnik, dok Sanja Jukić govori o hrvatskom pjesništvu od sedamdesetih 20.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 5,31€

Dostupnost: Dostupno

Nakladnik:  MATICA HRVATSKA SISAK


O hrvatskoj prozi na početku novog tisućljeća u samu uvodu promišlja Jagna Pogačnik, dok Sanja Jukić govori o hrvatskom pjesništvu od sedamdesetih 20. stoljeća do 2007. Zanimljivo predstavljanje novoga britanskog književnog blogerskog pokreta Brutalista donosi Zoran Roško, a slijedi izbor priča imena predstavnika skupine, kao što su Paul Ewen, Tony O’Neill, Lee Rourke, Donari Braxton, Ben Myers, Adelle Stripe, Matthew Coleman, Heidi James ili H. P. Tinker.

Eseji su posvećeni postmodernističkom pjesniku Ivanu Rogiću Nehajevu – dobitniku Plakete Sv. Kvirina za prinos hrvatskom pjesništvu, koja se dodjeljuje u sklopu Kvirinovih poetskih susreta u Sisku. Tako u članku Pogled prema realizacijama muzičnosti u pjesništvu Anna Ruttar promišlja o suvremenom pjesništvu Ivana Rogića Nehajeva i Josipa Severa u kontekstu pojmova muzičnosti, glazbenosti, glazbovnosti. Nikola Petković o pjesniku govori u članku Žrecni trolist Ivana Rogića Nehajeva, dok Miroslav Mićanović promišlja o umjetnikovoj zbirci iz 2004. Pabirci i po koja pjesma. O cjelini i mnoštvu u Nehajevoj poeziji govori pak Miloš Đurđević. Zanemariti se nikako ne smije ni uvijek inspirativan filozofski test Žarka Paića Pregorijevanje povijesti (Marx–Heidegger u novome vremenu), kao ni razrade Jadranke Pintarić o Zoranu Feriću ili Krystyne Pieniążek-Marković o stvarnosnoj poeziji Tatjane Gromača.

Časopis obogaćuju slike jednog od nedvojbeno najvažnijih hrvatskih suvremenih umjetnika – Julija Knifera, čiji se umjetnički opus temeljio na ponavljanju motiva meandra, a o kojem piše Ivica Župan. Hvalevrijedan je i postupak predstavljanja mlađih autora, a u ovome broju na pet posljednjih stranica prikazuje se deset crteža rađenih u tehnici grafitne olovke, intrigantna i nagrađivana ilustratora koji živi i radi u Parizu – Davora Vrankića.

Godina izdanja 2008