Zaljubljeni Sokrat - Stvaranje filozofa

  • 21,90€ 165,00kn

Zaljubljeni Sokrat - Stvaranje filozofa - Za Sokrata se obično misli da je bio “niskog porijekla“ i da je imao malo prilika za obrazovanje; da kao mladić zasigurno nije bio ništa manje ružan nego kao odrasla osoba; da oskudni dokazi o njegovom ranom ljuba

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 21,90€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Armand D'Angour

Nakladnik:  SANDORF


Za Sokrata se obično misli da je bio “niskog porijekla“ i da je imao malo prilika za obrazovanje; da kao mladić zasigurno nije bio ništa manje ružan nego kao odrasla osoba; da oskudni dokazi o njegovom ranom ljubavnom životu ukazuju na to da ga nije ni bilo; i da je uvijek bio čovjek od misli, a ne od akcije. Istraživanje dokaza pokazat će da se sve te pretpostavke mogu stubokom promijeniti. Na površinu će izroniti slika snažnog i atraktivnog mladića iz relativno imućne obitelji, koji odrasta u elitnom atenskom miljeu u kojem je ambicija dječaka bila osvjetlati obraz na bojnom polju i u političkom životu; mladića koji je od rane mladosti učio pjevati stihove velikih grčkih pjesnika, svirati liru i podvrgavati se strogoj tjelesnoj i mentalnoj disciplini; mladića koji je učio od ponajboljih učitelja svoga doba i težio usvajanju najnovijih intelektualnih spoznaja; i mladića čiji je živahno erotski pristup životu pronašao izraz ne u braku – Ksantipu je upoznao u svojim pedesetim godinama ili kasnije, a njegov odnos s prvom suprugom, Mirto, obavijen je velom nepoznanica – nego u druženju s pametnim ljudima i, povrh svega, u ljubavi prema jednoj od najuzbudljivijih i najgenijalnijih žena svoga vremena, Aspaziji iz Mileta.

Armand D’Angour izvanredni je profesor na Oxfordu, latinist i grecist. Autor je studije The Greeks and the New (2011.). Napisao je niz članka o starogrčkoj i starorimskoj poeziji, glazbi i književnosti. Bavi se i rekonstrukcijom drevne antičke glazbe, a i sam je glazbenik, pijanist i čelist.

Naše predodžbe o Sokratu ponajviše se oslanjaju na Platona i Ksenofonta, ljude koji su ga upoznali kad je bio u svojim pedesetim godinama. Ono što ne znamo jest – što je mladog Sokrata pretvorilo u filozofa? Kako je i zašto Sokrat postao – Sokrat? U ovoj biografiji klasicist Armand D’Angour istražuje do sada zanemarene povijesne izvore kako bi proniknuo u strasti i motivacije mladog Sokrata, i nastoji argumentirano dokazati u kojoj mjeri ga je oblikovala ljubavna dimenzija života. Pred nama izranja drugačiji lik Sokrata: herojskog ratnika, atletskog hrvača i plesača, i strastvenog ljubavnika. Studija Zaljubljeni Sokrat baca novo svjetlo na formativne godine slavnog filozofa, otkrivajući – na temelju nekih njegovih usputnih opaski zabilježenih u Platonovim spisima – identitet žene za koju je ustvrdio da ga je inspirirala na razvijanje ideja koje će očaravati mislioce tijekom sljedećih 2500 godina.

Godina izdanja 2021