Božanstvena komedija. Raj

  • 39,90€ 300,63kn

Božanstvena komedija. Raj - Treće prekogrobno kraljevstvo Božanstvene komedije tvori Raj, „boravište savršenih, to jest onih čija je sva dobrota unutarnje nakane postala ponašanje, ‘krepost’, bivstvo“, kako piše Guardini.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 39,90€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Dante Alighieri

Nakladnik:  MATICA HRVATSKA


Treće prekogrobno kraljevstvo Božanstvene komedije tvori Raj, „boravište savršenih, to jest onih čija je sva dobrota unutarnje nakane postala ponašanje, ‘krepost’, bivstvo“, kako piše Guardini. Raj je kraljevstvo duha, ono kraljevstvo u kojem se nadilazi ili pobožanstvenjenjem na višu razinu uzdiže ljudska narav; Raj je samo nebesko blaženstvo, stanje sreće, potpunosti i duhovnoga savršenstva. Struktura Raja prirodno se povezuje sa strukturom Pakla i Čistilišta. I u Raju postoji podjela na deset dijelova. Raj je zapravo Empirej, nepokretni pokretač koji sve pokreće. U njemu borave blaženici koji se prema različitim stupnjevima svojih zasluga i svoga blaženstva pojavljuju u devet nebesa koja kruže oko Zemlje. (Božidar Petrač)

Objavljivanjem Raja, trećega dijela Božanstvene komedije, Matica hrvatska dovršila je izdavački projekt predstavljanja Danteova remek-djela današnjim čitateljima u proznom prijevodu Božidara Petrača na suvremeni hrvatski jezik. U ovom izdanju po prvi se put hrvatski prijevod Komedije objavljuje usporedno s talijanskim izvornikom, a prate ga detaljni povijesni, kulturološki i teološki komentari, kao i predgovor prevoditelja u kojemu se prikazuje povijest hrvatskih prijevoda Danteova najpoznatijega djela. Uz to, svaki dio Komedije opremljen je vrhunskim likovnim djelima izrađenima posebno za ovo izdanje. Za Raj slike su izradili Kuzma Kovačić i Antun Boris Švaljek, a naslovnicu je, kao i za prva dva dijela, izradio Tomislav Buntak. Umjetnički radovi naših istaknutih slikara upotpunjuju Danteove onostrane vizije te je ovo bogato opremljeno izdanje poseban užitak za svakoga poštovatelja knjige.

Godina izdanja 2023
Broj stranica 686
Uvez Tvrdi