Društvene mreže i televizija - Kako su društvene mreže mijenjale televiziju?

  • 19,24€ 145,00kn

Društvene mreže i televizija - Kako su društvene mreže mijenjale televiziju? - Sloboda govora i mogućnosti informiranja koje pružaju društvene mreže došli su u prvi plan, dok su vjerodostojnost i odgovornost za javno izgovorenu riječ ustuknuli.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 19,24€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Dajana Šošić

Nakladnik:  HRVATSKA SVEUČILIŠNA NAKLADA


Sloboda govora i mogućnosti informiranja koje pružaju društvene mreže došli su u prvi plan, dok su vjerodostojnost i odgovornost za javno izgovorenu riječ ustuknuli. Upravo unutar te dihotomije prednosti i nedostataka društvenih mreža kao novih interaktivnih medija nalazi se i glavna tema ove knjige i problem kojeg autorica istražuje.

Slobodna komunikacija u prostoru demokratske javnosti temeljni je preduvjet njegova funkcioniranja i oblikovanja javnog mnijenja. Mediji, koji nisu tek posrednici u tom prostoru već i (su)kreatori javnog mnijenja i izvor obaviještenosti građana o svim pitanjima od javnog interesa, pritom su ključan činitelj. Posebno mjesto među njima pak imaju nacionalne televizije. U tom kontekstu postavlja se pitanje utjecaja društvenih mreža na televizijski informativni program s obzirom na izraziti utjecaj kojeg televizija ima na javno mnijenje, posljedično i na oblikovanje političkih preferencija građana i općenito na stvaranje predodžbi o političkoj i društvenoj stvarnosti među građanima, što je u demokratskim društvima od ključnog značenja.

Autorica stoga nastoji istražiti utjecaj društvenih mreža na sadržaj središnjih informativnih televizijskih emisija, ne samo zbog utvrđivanja razine vjerodostojnosti informacija već i zbog detektiranja mogućih promjena u radu televizije kao specifičnog audio-vizualnog medija te promjena u novinarskom izvješćivanju. Svoje pretpostavke, odnosno utjecaj objava na društvenim mrežama na središnje informativne emisije javne i komercijalnih televizija, nastoji provjeriti kvalitativnom i kvantitativnom analizom (analiza sadržaja, anketno istraživanje), prije svega središnjih informativnih emisija javne (HRT) i komercijalnih televizija (RTL i NOVA-TV) sa nacionalnom koncesijom, te visoko reprezentativnog uzorka televizijskih novinara tih triju televizija. Pritom nastoji utvrditi u kojoj su mjeri društvene mreže izvor vijesti u pojedinim središnjim televizijskim informativnim emisijama, koja društvena skupina ima najveći broj objava, te na koji način društvene mreže utječu na rad televizije kao specifičnog audio-vizualnog medija. Uz to, istraživanjem nastoji utvrditi stupanj provjere vjerodostojnosti objava na društvenim mrežama koje se koriste te propituje promjene uloge i djelovanja televizijskih novinara kao kreatora medijskih sadržaja i sukreatora javnoga mnijenja.

Knjiga se temelji na uvjerljivim argumentima o potrebi istraživanja do sada nedostatno istražena utjecaja društvenih mreža na televizijski informativni program, teorijski okvir je u skladu s najrecentnijim znanstvenim istraživanjima, a dizajn istraživanja metodološki je valjan i primjeren.

prof. dr. sc. Pero Maldini (iz recenzije)

Godina izdanja 2021
Broj stranica 212
Uvez Meki