Župa Barban u XIX. stoljeću - Demografska slika kroz prizmu matičnih knjiga

  • 22,30€ 168,00kn

Župa Barban u XIX. stoljeću - Demografska slika kroz prizmu matičnih knjiga - Monografija Samante Paronić Župa Barban u XIX.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 22,30€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Samanta Paronić

Nakladnik:  SREDNJA EUROPA


Monografija Samante Paronić Župa Barban u XIX. stoljeću. Demografska slika kroz prizmu matičnih knjiga treća je monografija povjesničarke koja se bavi proučavanjem društveno-političkih, kulturnih, gospodarskih i etničkih pojava u Istri u moderno i suvremeno doba.

“Matične su knjige svojevrsne “škrinje uspomena”, mreža neslućenih varijacija koja nudi pregršt upita i mogućih odgovora iz kojih su iznjedrila nova gledišta znanstvenoga promišljanja i nove metodološke paradigme.”

Župa Barban se u razdoblju od 1815. do 1900. nalazila u sastavu austrijskoga dijela Habsburške Monarhije, potpadajući pod vodnjanski kotar. Na temelju raščlambe podataka iz korištenih arhivskih izvora istražuje se dinamika demografskih kretanja, pri čemu se primjenjuje mikroistraživački, interdisciplinaran i komparativan pristup propitivanju veza između demografskih pokazatelja te društveno-povijesnih procesa, gospodarskih i zdravstvenih prilika, klimatskih uvjeta i njihovih implikacija na svakodnevni život lokalne zajednice.

Godina izdanja 2020