Emisija i recepcija

  • 19,91€ 150,00kn

Uz 80. obljetnicu rođenja Mirka Tomasovića. Zbornik radovaEmisija i recepcija - Uredila CVIJETA PAVLOVIĆZbornik radova sa znanstvenoga skupa održanog u Omišu 2018.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 19,91€

Dostupnost: Dostupno

Nakladnik:  MATICA HRVATSKA


Uredila CVIJETA PAVLOVIĆ

Zbornik radova sa znanstvenoga skupa održanog u Omišu 2018. sadrži dvadeset znanstveno-stručnih  radova uglednih domaćih i inozemnih znanstvenika iz Bugarske, Mađarske i Poljske. Pomno odabrani i stručno redigirani, radovi su otisnuti kao homage jednom od najzaslužnijih hrvatskih filologa i komparatista, proširujući novim znanstvenim pristupima i novim istraživačkim poljima brojne teme koje su otvorene znanstvenim radom akademika Mirka Tomasovića. Širokim krugom tema i interdisciplinarnim pristupom s naglaskom na kontekstualno smještanje nacionalne književnosti u okvire europske književnosti, zbornik otvara nove perspektive hrvatske komparatistike i pomaže njezinu snažnijem uključivanju u tijekove europske i svjetske komparatistike.  

U prvom dijelu zbornika zastupljeni su radovi u kojima se istražuje Tomasovićev znanstveni doprinos proučavanju djela starije i novije domaće književnosti kao i djela svjetske književnosti te radovi koji se nastavljaju na teme što ih je Tomasović inicirao ili pripadaju užem krugu njegovih znanstvenih interesa. Potom su  u zborniku otisnuti radovi posvećeni širemu krugu Tomasovićevih znanstvenih preokupacija te radovi koji proširuju temu emisije i recepcije hrvatske književnosti u europskome kontekstu u Bugarskoj i Mađarskoj. Završna skupina radova iz sociologije književnosti posvećena je temama recepcije i utjecaja djela suvremenih hrvatskih pjesnika, prozaista i dramatičara među čitateljima u Hrvatskoj i Poljskoj.

Godina izdanja 2020