Hrvatska dječja književnost okreće list

  • 21,24€ 160,00kn

Hrvatska dječja književnost okreće list - Knjiga Berislava Majhuta Hrvatska dječja književnost okreće list zagovara potrebu novog pristupa korpusu hrvatske dječje književnosti.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 21,24€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Berislav Majhut

Nakladnik:  MATICA HRVATSKA


Knjiga Berislava Majhuta Hrvatska dječja književnost okreće list zagovara potrebu novog pristupa korpusu hrvatske dječje književnosti. Naime, kako ističe Ana Batinić u recenziji knjige, unatoč velikim i sveobuhvatnim promjenama koje je Hrvatska doživjela u ekonomskom, društvenom i političkom pogledu, slika povijesti hrvatske dječje književnosti ostala je uglavnom nepromijenjena, a prethodno se kreirani, često ideološki „prilagođeni“ stavovi, kako pokazuje Berislav Majhut, nekritički perpetuiraju i danas. U tom smislu, njegova je knjiga poziv na preslagivanje postojeće slagalice hrvatske književnosti za djecu i mlade na način očišćen od zahtjeva i propisa ideologije i socijalnih čimbenika, a usmjeren na sam predmet bavljenja.

Od nakladništva i prijevoda do novih čitanja kanonskih dječjih pisaca, Berislav Majhut obradio je i popunio prazna mjesta iz povijesti hrvatske dječje književnosti, a njegova nova knjiga svjedoči o „autorovoj izvrsnoj obaviještenosti“ (Robert Bacalja) te predstavlja „iskorak u proučavanju hrvatske dječje književnosti“ (Vinko Brešić).

Godina izdanja 2022