Tri Staljinova rata

  • 13,00€ 97,95kn

Stanje: RabljenoTri Staljinova rata - Golema važnost Rusije u geopolitičkoj, ekonomskoj i sociokulturnoj konfiguraciji svijeta je evidentna.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 13,00€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Gavril Popov

Nakladnik:  MATE


Golema važnost Rusije u geopolitičkoj, ekonomskoj i sociokulturnoj konfiguraciji svijeta je evidentna. Pa ipak, u Hrvatskoj se ona već duže vrijeme na stanovit način zanemaruje, što se iskazuje i u razmjerno šturom informiranju naše javnosti o razvitku te velike zemlje. Tu i tamo pojavljuje se neko publicističko djelo, često prijevod s engleskoga ili drugog neruskog jezika, ili kakva televizijska emisija o Rusiji, ali općenito hrvatska javnost nije dovoljno upoznata s njenim značenjem u svijetu i potencijalnom relevantnošću za naš ekonomski razvitak.

I jedan od ljudi koji je dao važan doprinos u preusmjeravanju Rusije prema demokratskom razvitku je i au-tor knjige Tri Staljinova rata, s kojom se naši čitatelji mogu sada upoznati u hrvatskom prijevodu. Gavril Haritonovič Popov (r. 1936.), autor knjige Tri Staljinova rata, poznati je ruski ekonomist, političar i reformator.Prvi je demokratski izabrani gradonačelnik Moskve (od 1990. do ostavke 1992.) te utemeljitelj Moskovskoga međunarodnog sveučilišta.Politički i znanstveni rad Gavrila Popova usmjeren je na razvijanje demokratskih i ekonomski učinkovitih struktura u postindustrijskom društvu današnje Rusije. Ali Popov je zagovornik i zadržavanja važnih socijalnih pogodnosti i sigurnosti za rusko stanovništvo, i u tom se smislu njegova koncepcija postindustrijskoga društva raz-likuje od alternativnih modela uvoza neobuzdanog liberalnog kapitalizma (kao što se djelomično dogodilo u nekim europskim „tranzicijskim zemljama"). S druge strane, Gavril Popov se suprotstavio i tendencijama prema autoritarizmu u ruskoj politici.

Godina izdanja 2009