U obranu anarhizma

  • 10,62€ 80,00kn

U obranu anarhizma - Knjiga poznatoga američkoga filozofa politike Roberta Paula Wolffa rijetko je koncizan pregled temeljne problematike anarhizma kao svjetonazora i političke teorije.

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 10,62€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Robert Paul Wolff

Nakladnik:  DAF


Knjiga poznatoga američkoga filozofa politike Roberta Paula Wolffa rijetko je koncizan pregled temeljne problematike anarhizma kao svjetonazora i političke teorije. Wolffov je interes usmjeren dokazivanju načelne nemogućnosti legitimnosti države kao instrumenta ovlasti jedne skupine ljudi nad drugima.
Riječ je o veoma koherentnom izlaganju jedne kritičke pozicije, gdje je Wolff s lakoćom pokazao da se moralna autonomija pojedinca nikako ne može uskladiti s autoritetom  države i da se ne može naći nikakvo teoretsko opravdanje za vlast države.
„Ako je politička teorija potraga za temeljnim načelima legitimne vlasti, kako sugeriram na prvim stranicama ogleda U obranu anarhizma, onda je politička teorija mrtva. Na njezino mjesto morate staviti političku akciju, koju će voditi razum i koja će biti usmjerena prema onim kolektivnim ciljevima kojima ste vi i vaši drugovi odani. Ako nemate drugove, onda vam ni ova knjižica ni bilo što drugo ne može pomoći.“
Godina izdanja 2001