Mirko Božić - Izabrana djela I.

  • 24,90€ 187,61kn

U prvi svezak izabranih djela Mirka Božića uvrštene su pripovijesti Kipić, Šetnja, Djevojka i hrast, Znamenja i Sreća te roman Kurlani. Tekstovi su priređeni prema zadnjim izdanjima za autorova života – zbirka Pripovijesti (Zagreb, 1985) i roman Kurlani (

Dodaj u listu želja

Usporedi

Bez poreza: 24,90€

Dostupnost: Dostupno

Autor: Mirko Božić

Nakladnik:  MATICA HRVATSKA


U prvi svezak izabranih djela Mirka Božića uvrštene su pripovijesti Kipić, Šetnja, Djevojka i hrast, Znamenja i Sreća te roman Kurlani. Tekstovi su priređeni prema zadnjim izdanjima za autorova života – zbirka Pripovijesti (Zagreb, 1985) i roman Kurlani (Zagreb, 1989).

“Premda je interes za Božićevo književno djelo posljednjih godina gotovo neprimjeren stvarnoj književnoj kulturi i umjetničkoj vrijednosti, nimalo se ne dovodi u pitanje relevantnost opusa čije je značenje umnogome znakovitije nego što o tome svjedoči aktualna suvremenost.

Romanom Kurlani Božić je otvorio vrata opsesivne teme kojoj će se tijekom književnog djelovanja vraćati kao svojem spisateljskom i svjetonazorskom sidrištu. U književnosti apostrofirane Kamešnica i Strmenduša u njegovu djelu posjeduju snagu organskih metafora u kojima se okupljaju svi sadržaji života, mentaliteta i povijesnog usuda Božićeva književnog svijeta, podjednako zavičajnoga i univerzalnoga.

Božiću je umjetnost (jedini) (na)čin da se u jeziku bogate zavičajne i nacionalne memorije sačuva drama tijela i drama duha, čovjeka kamešničkoga i kurlanskoga i čovjeka općenito, kojemu je njegov veliki, klasičan opus postojan, inspirativan i trajan umjetnički znamen.” (Ivan Bošković)

Godina izdanja 2023